Restart για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

 

11. Τo Πολιτικό μας Στίγμα

 

Το πολιτικό στίγμα ενός κόμματος προσδιορίζεται :

 

1) Από τη βάση του : Η βάση ενός κόμματος απαρτίζεται από τα άτομα που παραδοσιακά στηρίζουν και ακολουθούν το κόμμα, συμμετέχουν στην εκλογή των οργάνων του, ασκούν κριτική στις αποφάσεις που λαμβάνει το κόμμα και παίρνουν θέση για την πορεία που θα ήθελαν να χαράξει το κόμμα.

Η βάση του πολιτικού μας φορέα απαρτίζεται από άτομα τα οποία εξελίχθηκαν κοινωνικά και οικονομικά κατά το πέρασμα του χρόνου λόγω της συμβολής του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη στήριξη της μικρομεσαίας τάξης καθώς και από άτομα στα οποία δόθηκαν περισσότερα δικαιώματα και απέκτησαν έναν ισότιμο ρόλο στην κοινωνική ζωή πχ γυναίκες.

Το πολιτικό στίγμα του νέου μας φορέας πρέπει να σεβαστεί τη βάση του και κυρίως να παραδειγματιστεί από τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιθυμεί να ανασυγκροτηθεί σήμερα.

Η νέα κοινωνική μας βάση πρέπει να απαρτίζεται : α) από τον άνεργο, ο οποίος θα αγωνιστεί και θα προτείνει λύσεις για να μειωθεί η ανεργία, β) από τον εργαζόμενο που βλέπει καθημερινά να καταπατούνται τα εργασιακά του δικαιώματα, γ) από τον καθηγητή που θα δώσει την τεχνογνωσία του για τεχνικά ζητήματα, αλλά κυρίως την εκπαιδευτική του ικανότητα για να αλλάξει η νοοτροπία και στο κόμμα και στην κοινωνία, δ) από τον ιδιώτη που παράγει για να είναι βιώσιμη η ελληνική οικονομία ε) από τον δημόσιο υπάλληλο που συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και στ) από τις κοινωνικές ομάδες που βιώνουν καθημερινά τη σκληρή αντιμετώπιση της κοινωνίας όπως οι LGBT, τα ΑΜΕΑ, οι αλλόθρησκοι, οι άθρησκοι, οι άθεοι κ.α.

2) Από τις οικονομικές – πολιτικές - κοινωνικές συνθήκες την εκάστοτε οικονομική ή πολιτική περίοδο : Οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική στρατηγική που ακολουθεί ένα κόμμα και ως εκ τούτου αυτή η στρατηγική δύναται να αλλάζει .

Τρανό παράδειγμα αποτέλεσε η συνεργασία των δυο παραδοσιακών αντιπάλων ΠΑ.ΣΟ.Κ – Ν.Δ στα χρόνια της κρίσης και το στίγμα το οποίο δόθηκε ήταν ότι η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας.

Πιστεύουμε ότι το στίγμα που πρέπει να δώσει ο πολιτικός μας φορές πρέπει να καθορίζεται από : α) το εθνικό συμφέρον της χώρας, β) αρχές που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η πολυφωνία, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και η προστασία των μειονοτήτων, ο πολιτικός πολισμός και γ) από την αυτονομία μας ως χώρου και την αποφυγή άγονης κριτικής και αντιπολίτευσης για ψηφοθηρικούς λόγους.

3) Από τα άτομα που θέλει να προσελκύσει : Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να έχουν μεταξύ άλλων παιδευτικό χαρακτήρα διότι έχουν μερίδιο ευθύνης για τη διαμόρφωση της νοοτροπίας, της συμπεριφοράς και της παιδείας των πολιτών ενός κράτους.

Ο χώρος μας ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και κυρίως τα χρόνια της Μεταπολίτευσης προσπάθησε να θεμελιώσει μια προοδευτική και πιο ανθρώπινη νοοτροπία για τα δεδομένα της συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας. Το κατάφερε καταρρίπτοντας στερεότυπα, δημιουργώντας και προστατεύοντας συλλογικότητες αλλά κυρίως συντάσσοντας ένα κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό με το οποίο οι πολίτες κλήθηκαν να αλλάξουν νοοτροπία για να επιτευχθούν οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενώσουμε τις προοδευτικές φωνές τις κοινωνίας : Για εμάς η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη δεν θα επέλθει εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων. Πρέπει να ενώσουμε και να προσελκύσουμε τους πολίτες που σκέφτονται προοδευτικά, αυτούς δηλαδή που σέβονται τη γνώμη του άλλου, αυτούς που παρ’ όλες τις διαφωνίες τους θα διαμορφώσουν μια πολυσυλλεκτική απόφαση για ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, αυτούς που είναι θεματοφύλακες της πολιτικής σοβαρότητας και του πολιτικού πολιτισμού και κυρίως αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση, από το συνδικαλιστικό μοντέλο μέχρι την ενασχόληση με την κεντρική πολιτική και από την ελληνική κοινωνική συμβίωση μέχρι και την ομοψυχία των ευρωπαϊκών λαών. Δηλαδή με αυτούς που δεν μένουν σε στερεότυπα και επιζητούν την αλλαγή και την υπέρβαση.

 

Ερωτήματα για την ηλεκτρονική διαβούλευση:

1. Πιστεύεις ότι η αναδιαμόρφωση της βάσης μας πρέπει να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις κοινωνικές αναφορές ;

2. Πόσο έχει αλλάξει η βάση των κομμάτων του προοδευτικού χώρου στην Μεταπολίτευση ;

3. Πιστεύεις ότι όταν το επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, ο πολιτικός μας φορέα πρέπει να επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες δυνάμεις στη θεμελίωση αρχών ; Και ποιες πρέπει να είναι αυτές ;

4. Σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και ανανεωτική αριστερά μπορούν να αποτελέσουν μαζί μία νέα προοδευτική φωνή ;

5. Η αλήθεια ως προϋπόθεση της εθνικής μας αυτογνωσίας πρέπει να αποτελεί καταστατική μας αρχή ;

Pin It