Κοινή Συνεδρίαση Κεντρικών Πολιτικών Οργάνων

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά την κοινή συνεδρίαση των κεντρικών πολιτικών οργάνων της

 Το Προεδρείο της πρώτης κοινής Συνεδρίασης των Κεντρικών Πολιτικών Οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις πολιτών) ανακοινώνει:

Η χώρα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς εθνική γραμμή. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει σε παρατεταμένη ύφεση, χάνει το δυναμισμό της κάθε μέρα. Η ελληνική κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια, το άγχος και την απόγνωση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αδυνατεί πλήρως να χαράξει πολιτικές διεξόδου από την κρίση. Μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της, συντηρεί και ανατροφοδοτεί μια στείρα πόλωση με διχαστικό αντίκτυπο. Διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και λογικές, σε αντιπερισπασμούς που κάνουν ζημιά στη χώρα.
Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση. Μακριά όμως και από τη συντηρητική παλινόρθωση που στοχεύει η ΝΔ. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται Εθνική Γραμμή.

Απαράβατος όρος γι’ αυτό είναι η Εθνική Συνεννόηση στη βάση μιας συγκεκριμένης Προγραμματικής Συμφωνίας. Στις δραματικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος η Εθνική Συνεννόηση, είναι αυτή που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της χώρας μας, τόσο στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και στους ξένους επενδυτές, αυτή που θα μπορέσει να κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Η Εθνική Συνεννόηση δεν θα μπορέσει να επιβληθεί χωρίς την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, χωρίς την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σήμερα στη κοινωνία και αύριο στη Βουλή. Δεν μας αφορά το δίλημμα: «Τσίπρας ή Μητσοτάκης». Μας αφορά μόνο μια ισχυρή προοδευτική, ευρωπαϊκή παράταξη με γραμμή εθνικής συνεννόησης χθες, σήμερα, αύριο.

Σε αυτές τις συνθήκες για τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, αποτελεί επιτακτικό χρέος, ο ισχυρός φορέας της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα

Η ισχυρή αυτόνομη Κεντροαριστερά, χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, αλλά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, είναι αυτή που οφείλει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας και να επηρεάσει καθοριστικά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το εγχείρημά μας οφείλει να συμβάλλει σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, σε έναν νέο ανοιχτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους.

Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς προχωρά σήμερα με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με όσες δυνάμεις πράγματι θέλουν να συμβάλλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας και στη συγκρότηση αυτού του νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα αλλάξει τους σημερινούς αδιέξοδους πολιτικούς συσχετισμούς και θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη ξεκινήσει ένα οδοιπορικό Διαλόγου με την κοινωνία σε όλη την Ελλάδα που έχει ανάγκη η χώρα για την εθνική ανασυγκρότηση και ταυτοχρόνως για τη δημιουργία δικτύων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παντού. Σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο.

Η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης μελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017 – λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις – στο Συνέδριο μας.

Κεντρικός πολιτικός στόχος και επιδίωξη είναι να δοθεί μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, ζωτικός χώρος ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης και εκπροσώπησης στα συλλογικά όργανα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε κάθε κίνηση, σε όποια συλλογική έκφραση, σε όλους/ες όσους/ες πιστεύουν στην ανασύνθεση, ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και εμπνέονται από την προοπτική να είναι αυτός ο χώρος ένα αυτόνομο, μαζικό, κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης για την ανάδειξη μας σε εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης.

Φ. Γεννηματά: Ενοχλεί η στρατηγική επιλογή μας για αυτόνομη πορεία, με διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ & τη ΝΔ

 Το εγχείρημα της κεντροαριστεράς προχωρά.

Η Κεντροαριστερά είναι εδώ.

Είμαστε όλοι εδώ.

Το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε την Ελλάδα, μέσα από συγκρούσεις και ρήξεις, με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που άντεξαν στο χρόνο.

Η ΔΗΜΑΡ, η ανανεωτική αριστερά, που έχει ενεργή, δυναμική παρουσία στους αγώνες για την Δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπόλιασε με τις ιδέες της σε πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική ζωής της χώρας.

Οι κινήσεις πολιτών, που ένας-ένας και όλοι μαζί προωθούν με συνέπεια τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των κεντρικών μας πολιτικών οργάνων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συσπειρώνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό προοδευτικών πολιτών.

Ξανασυναντιόμαστε με τη βάση της δημοκρατικής παράταξης, με τις ενεργές δυνάμεις της Ελληνικής Κοινωνίας, με ένα στόχο:

Να την κάνουμε και πάλι μεγάλη γιατί συνδέεται με την ανάκαμψη της χώρας. Εμείς ξέρουμε και μπορούμε.

Η στρατηγική επιλογή μας για αυτόνομη πορεία με διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ενοχλεί.

Ενοχλεί συγκεκριμένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους και το αποδεικνύουν καθημερινά με απροκάλυπτες επιθέσεις.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι – καθόλου κατά σύμπτωση – σε αυτές τις επιθέσεις πρωταγωνιστούν οι ίδιοι που αφού έσπευσαν το 2014 να προϋπαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα σπεύδουν να προϋπαντήσουν την ΝΔ.

Ματαιοπονούν όμως.

Το πήραμε το μήνυμα τους.

Ας πάρουν όμως και αυτοί το δικό μας.

Ότι και να κάνουν, όσα σενάρια και αν εφεύρουν, όσο και αν μας επιτίθενται, εμείς θα συνεχίσουμε.

Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της Νέας Δημοκρατίας.

Και επειδή το μήνυμα μας φθάνει στην κοινωνία, τους αφήνουμε να βράζουν στο ζουμί τους.

Οι επιθέσεις τους πέφτουν στο κενό.

Εμείς προχωράμε. Θωρακίζουμε θεσμικά, διευρύνουμε πολιτικά, συγκροτούμε οργανωτικά και εμβαθύνουμε προγραμματικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

ΜΠΟΡΟΥΜΕ…..
ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Σε κάθε γειτονιά.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι διαχρονικές, σταθερές και δεν εξαρτώνται από τη συγκυρία.

Η εκλογή του κ. Τράμπ μας προβληματίζει βαθύτατα. Αποτελεί ένα σοκ για όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

Αλλά θέλω να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα, γιατί αν απλά κάθε φορά επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για αυτού του είδους τις εξελίξεις, δεν βοηθάμε στο να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα.

Θα πρέπει η πολιτική να ξαναγίνει με «Π» κεφαλαίο. Να δώσει τη σιγουριά στους απλούς ανθρώπους, που βιώνουν τις ανισότητες, το περιθώριο, τον αποκλεισμό ότι είναι αποφασισμένες οι προοδευτικές δυνάμεις να συγκρουστούν και να ανατρέψουν τη δύναμη που έχει σήμερα το ανεξέλεγκτο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όσο αυτό δεν γίνεται, όλος αυτός ο κόσμος στον πλανήτη που βιώνει τα προβλήματα, θα είναι ευάλωτος σε κάθε μορφή λαϊκισμού, που παρουσιάζεται ως αντισυστημικός, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι όχι απλά δεν έχει λύσεις, αλλά είναι βαθύτατα συστημικός, συντηρητικός και τελικά βαθαίνει τα προβλήματα.

Άρα χρειάζεται εγρήγορση, αφύπνιση και κινητοποίηση.

Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αλλάξουν.

Είναι ώρα τα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη να πάρουν τολμηρές αποφάσεις.

Να προχωρήσουμε σε ανατροπές.

Να μη διστάσουμε στην σύγκρουση τόσο με τον νεοφιλελευθερισμό όσο και με τον λαϊκισμό.

Γιατί δεν μπορεί να μιλάμε για «Κοινωνική Ευρώπη» και να μη λέμε λέξη για τις πολιτικές λιτότητας που οι συντηρητικές δυνάμεις επιβάλλουν.

Γιατί δεν μπορεί πια να δίνουμε την εικόνα ταύτισης με την Ευρωπαϊκή Δεξιά.

Ούτε όμως και να αγκαλιάζουμε περιστασιακά τους λαϊκιστές που μας επιστρέφουν στο παρελθόν.

Γιατί δεν μπορεί να προβάλλουμε ως μια γερασμένη σοσιαλδημοκρατία που αδυνατεί να δώσει τα δικά της μηνύματα.

Είναι ώρα να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τους βασικούς άξονες για μια νέα, ριζοσπαστική πολιτική agendaπου θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, με εξαίρεση των δαπανών για την Παιδεία, την Κατάρτιση.
ενίσχυση των Αναπτυξιακών Πολιτικών, με ρήτρες Απασχόλησης σε όλες τις νέες επενδύσεις που θα χρηματοδοτούνται.
Έμφαση στην Κοινωνική Ευρώπη. Με εγγυήσεις της Ασφάλειας στην Εργασία, της Κοινωνικής Προστασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ολοκλήρωση των κοινών πολιτικών ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης.
Κοινή μεταναστευτική πολιτική, με ίση κατανομή των βαρών και με την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουμε λάβει. Δεν αρκεί μόνο η φύλαξη των συνόρων. Ειδικά σε μια στιγμή που η συμφωνία με την Τουρκία καρκινοβατεί και οι απειλές του Ερντογάν εντείνονται.

Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας.

Οι παραβιάσεις των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων μας συνδυάζονται και από προκλητικές δηλώσεις αναθεώρησης των συνθηκών, που ορίζουν το Status, των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Έχουμε μία αρθρωμένη στρατηγική σε βάρος των Εθνικών μας συμφερόντων.

Και ενώ ο κίνδυνος θα έπρεπε να μας ενώνει, η κυβέρνηση τον έχει εξαφανίσει από τη Δημόσια Ατζέντα.

Είναι ώρα η Κυβέρνηση να ακολουθήσει μια αποφασιστική στάση με Διεθνή Κινητοποίηση, με έγερση ζητήματος στους Διεθνείς Οργανισμούς, με την κατάλληλη ενημέρωση του Ελληνικού λαού.

Την ίδια στιγμή η συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να οδηγεί σε εκπτώσεις στις απαιτήσεις της Ε.Ε. στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν μπορεί να έχει κατ εξαίρεση ρυθμίσεις.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των πολιτικών ελευθεριών δεν ανταλλάσσονται με δήθεν γεωπολιτικούς ή άλλους ρόλους.
Η Ελληνική Οικονομία σήμερα, δολοφονείται.

Η Ελληνική Κοινωνία σήμερα εγκαταλείπεται στην τύχη της.

Ζούμε σε μία Χώρα, μετά από έξι χρόνια θυσιών του Ελληνικού Λαού, που νοιώθει ότι δεν έχει ελπίδα. Ο Λαός μας είναι σε συλλογική κατάθλιψη.

Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία.
Τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, καταδικάζονται στο περιθώριο, να ζουν με επιδόματα σίτισης και στέγασης.
Η Μεσαία τάξη λυγίζει από τους φόρους.
Στην ημερήσια Διάταξη, βρίσκονται οι πλειστηριασμοί και οι δημεύσεις εισοδήματος.
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους και επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Η Δημόσια Περιουσία, τα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης όπως το Νερό, έχουν για 99 χρόνια εκχωρηθεί.
Οι τράπεζες έχουν αντί πινακίου φακής χαριστεί, σε κερδοσκοπικά Funds.
Το ιδιωτικό χρέος των πολιτών σε Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, και ΔΕΚΟ, καθημερινά αυξάνεται και γίνεται η θηλιά στο λαιμό κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.
Η κοινωνία είναι σε παραίτηση.
Και η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς Εθνικό Σχέδιο, χωρίς Εθνική Γραμμή.

Η Κυβέρνηση αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευτεί ουσιαστικά με τους εταίρους, επέλεξε τη γραμμή της συνεχούς υποχώρησης σ’ όλα τα “μέτωπα” για να κλείσει τη Β’ αξιολόγηση.

Ναι σε όλα.

Έχει γίνει το αγαπημένο παιδί των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς περιεχόμενο και στο μείζον ζήτημα του δημόσιου χρέους.

Αφού εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις προς την χώρα από το Eurogroup του 2012, συμφώνησε το Μάη του 16 ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά το 2018 και την λήξη του προγράμματος.

Όπως ακριβώς το επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε.

Τώρα εμφανίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (επιτόκια – κατώτατο όριο – τοκοχρεολύσια) τα οποία μάλιστα έπρεπε να δοθούν μετά την Α’ Αξιολόγηση, ως νέα συζήτηση για το χρέος και τη συζήτηση του Μαΐου ως οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα.

Όπως και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015.

Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Δυστυχώς πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης του Ελληνικού λαού.

Γιατί το κλείσιμο της Β΄ αξιολόγησης δεν θα είναι κοινωνικά και οικονομικά ουδέτερο. Γιατί οι νέοι φόροι, οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, ο νέος κύκλος περικοπών στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορεί για την Κυβέρνηση να αποτελούν «εύκολες λύσεις», για το λαό μας όμως συνεπάγονται περισσότερη ανασφάλεια, απόγνωση, συνεχή υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΓΙΑ τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Ναι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση και απομείωση του Δημόσιου Χρέους και η συζήτηση να αρχίσει πριν το 2018.

Όμως δεν φθάνει για να αλλάξει τα πράγματα για τους Έλληνες πολίτες.

Γιατί το κλειδί είναι η Ανάπτυξη. Είναι η πραγματική οικονομία.

Γιατί αν δεν έχουμε ανάπτυξη 2,7% το 2017, θα λειτουργήσει ο «κόφτης» στους μισθούς, στις συντάξεις, θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Και έτσι αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος, το μεγάλο αδιέξοδο.

Με αυτή την Κυβέρνηση και αυτή την πορεία δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική.

Φτώχεια. Ισοπέδωση. Κοινωνία με οργή και ανασφάλεια.

Εκεί μας οδηγούν.

Η χώρα σέρνεται.

Η κυβέρνηση, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της, συντηρεί και ανατροφοδοτεί μια στείρα και διχαστική πόλωση.

Χρησιμοποιεί καθεστωτικές πρακτικές και αντιπερισπασμούς που κάνουν ζημιά στη χώρα.

ΕΣΡ: Εμείς υποχρεώσαμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να αναδιπλωθούν

Όπως με τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ όπου εμείς υποχρεώσαμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να αναδιπλωθούν.

Σπάσαμε το τεχνητό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Aποδείχθηκε ότι έχει πολύ μεγάλη αξία η συνέπεια σε αρχές, η σταθερότητα θέσεων και η αυτονομία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή ο νόμος Παππά ξεδοντιάστηκε, ο διαγωνισμός είναι παρελθόν, το μαύρο δεν πέρασε, η πολυφωνία κέρδισε, οι θέσεις των εργαζομένων προστατεύονται, οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και με επιπλέον μάλιστα προσθήκες.

Διότι μέσα από τη μεγάλη πίεση, τη δημοσιότητα και την έκταση που πήρε όλη αυτή η υπόθεση, απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και για τον αριθμό, αλλά και για το ποσό από όπου εκκινεί ο διαγωνισμός.

Και από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία, που μας κατηγόρησε ότι γίναμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψήφισε τις τροπολογίες την Πέμπτη, δικαίωσε τη θέση μας την επομένη και ήρθε και ψήφισε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποσύροντας όλες τις πρόσθετες απαιτήσεις που προσχηματικά προέβαλλε.

Υπάρχει δρόμος μπροστά, αλλά το γεγονός ότι έγινε το πρώτο βήμα συνεννόησης σε ένα ζήτημα που άπτεται της δημοκρατίας, είναι πολύ βασικό και είναι ένα πολύ θετικό πλεονέκτημα για τα επόμενα βήματα.

Δεν υπάρχει για μας δίλημμά «Τσίπρας ή Μητσοτάκης».

Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια άλλη Κυβέρνηση που θα φέρει στο προσκήνιο τις λέξεις:

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΕΛΠΙΔΑ

Όμως αυτή δεν μπορεί να είναι μια Κυβέρνηση με κορμό τον Σύριζα, ούτε βέβαια μια κυβέρνηση της Δεξιάς.

Το τονίζω και πάλι. Δεν θα λειτουργήσουμε ποτέ ως συμπλήρωμα, ως δεκανίκι, κανενός.

Ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος:

Λαϊκισμός και ανευθυνότητα.

Είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις: Κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη.

90-93, 2004-2009, 2015-2016.

Και σήμερα προσπαθούν να συντηρήσουν ένα διχαστικό δίπολο, ένα κακέκτυπο δικομματισμού.

Μαζί έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε αυτό το πάρτι για δύο, που βλάπτει τη χώρα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η συντηρητική παλινόρθωση.

Δεν πρέπει να ξαναδούμε το ίδιο έργο, που είδαμε με την καταστροφική πολιτική της ΝΔ από το 2004-2009 για την οποία δεν υπάρχει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής από τη νέα ηγεσία της Ν.Δ

Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «μεταρρυθμίσεις» αλλά η πολιτική του, όπως την ανέπτυξε στην ΔΕΘ, είναι βαθιά συντηρητική, στηρίζεται μονόπλευρα «στις δυνάμεις της αγοράς».

Ξεχνά παντελώς την κοινωνία, καμία συγκεκριμένη αναφορά δεν κάνει για τον κόσμο της εργασίας, τον συνταξιούχο, τον εργάτη, τα ελληνικά νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους.

Αυτή ήταν πάντα και παραμένει η πολιτική της Ελληνικής δεξιάς.

Είναι απαραίτητη η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Χρειάζεται, εθνική γραμμή με τρεις στόχους:

Την επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για να πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη.

Την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους

Την μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% για τα έτη 2018-2020.

Αλλαγή Πολιτικής που προϋποθέτει και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Σήμερα στην Κοινωνία αύριο και στην Βουλή με την καθοριστική δική μας ενίσχυση.

Η Δημοκρατική συμπαράταξη τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης.

Για την ανάδειξή μας σε ένα προοδευτικό πόλο εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Που μπορεί να διαμορφώσει μια αναπτυξιακή συμμαχία, με μια νέα σχέση κράτους κοινωνίας αγοράς και θα επηρεάσει ουσιαστικά τις εξελίξεις στη χώρα.

Ώστε να επιβάλλουμε την Εθνική Συνεννόηση, και να υλοποιηθεί η Εθνική Γραμμή για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Αυτή είναι η Στρατηγική μας, σ’ αυτή θα μείνουμε απόλυτα σταθεροί.

Διάλογο σε όλη την Ελλάδα

Ξεκινήσαμε και την δημιουργία δικτύων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παντού.

Σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο, πηγαίνουμε με τις θέσεις μας , με τις πρωτοβουλίες μας.

Τέλος η δυναμική του εγχειρήματος, η ανάπτυξη δικτύων και η δημιουργία βάσης της συμπαράταξης θα οδηγήσει εντός του 2017, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις, στο Συνέδριο μας.

Αυτοί είναι το παρελθόν. Εμείς είμαστε το Αύριο!

Το μήνυμα από το οδοιπορικό από τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, είναι ότι θα πρέπει όλοι να μαζέψουν τις αδέσποτες προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Άνθρωποι που στηρίχθηκαν και τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική παράταξη, εφόσον αποδέχονται αυτό το συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει, θα πρέπει να δουλέψουν, να συμπορευτούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και συλλογικά να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη.

Και βεβαίως άνθρωποι που δήλωσαν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ή προτίθενται να το κάνουν στις επόμενες, δεν μπορεί να κόπτονται για την Κεντροαριστερά.

Αφήσαμε πίσω μας, κάναμε στην άκρη, τους δειλούς και τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία.

Τους αριβίστες και τους καριερίστες τους χαρίζουμε.

Αυτοί δεν είναι θύματα, είναι θύτες.

Είναι μέρος αυτής της μεγάλης πολιτικής απάτης που έπαιξε με τις ελπίδες και τον πόνο των απλών ανθρώπων.

Τους αφήνουμε πίσω.

Όλοι όσοι αποδέχονται το πλαίσιο που έχουμε θέσει, μπορούν να έρθουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν υπάρχει όμως περιθώριο για διαβουλεύσεις, για διαδικασίες, για συζητήσεις, για επιτροπές, για Φόρουμ.

Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών και το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέρμα η ομφαλοσκόπηση. Κουράστηκε και ο κόσμος και κουραστήκαμε κι εμείς.

Κρατάμε ψηλά τη σημαία της προοδευτικής παράταξης

Στο σχήμα πρόοδος/συντήρηση η θέση μας είναι καθαρή: Θέλουμε να είμαστε το ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, την συντήρηση το ρατσισμό και την ξενοφοβία που όλο και περισσότερο απειλεί τις Ευρωπαϊκές κατακτήσεις και τις παραδόσεις μας.

Κρατάμε ψηλά τη σημαία της προοδευτικής παράταξης και καλούμε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, των ανένταχτων προοδευτικών αριστερών να συμπορευτούν μαζί μας.

Δε θα παρασυρθούμε από εκείνους που θέλουν να θολώνουν τα νερά για να επιβιώνουν σαν λαθρεπιβάτες της Ιστορίας. Έχουμε μακρά ιστορία αγώνων, έχουμε παρόν, έχουμε και ευθύνες για το μέλλον.

Με τον κόσμο της Αριστεράς, έχουμε πολλά στοιχεία που μας ενώνουν. Βαθιά, ιδεολογικά, ιστορικά.

Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μας χωρίζει η τυχοδιωκτική στάση της Ηγετικής του Ομάδας και ο τρόπος που πολιτεύθηκε στα χρόνια της κρίσης.

Η Δικαίωση θα έρθει μόνο από μία μεγάλη Παράταξη σε μία χώρα που θα έχει κερδίσει το στοίχημα εξόδου από την κρίση. Δεν θα έρθει σε καμία περίπτωση από μικρομάγαζα Ιδιωτικής Χρήσης και προσωπικής στρατηγικής.

Ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης

Τα μηνύματα έρχονται από παντού, καταγράφονται πρώτα στις κοινωνικές οργανώσεις, αποτυπώνονται πια στην μαζικότητα και την σύνθεση των κομματικών μας εκδηλώσεων.

Από εδώ και πέρα η Παράταξη θα πάρει τη θέση που της αξίζει.

Μόνο θα κερδίζει και δεν θα χάνει.

Φωτογραφίες

 

Pin It